Mimetherapie is een behandelingsmethode voor patiënten met restverschijnselen na een aangezichtsverlamming.
Aangezichtsverlamming
Het niet goed werken van de spieren van een gezichtshelft wordt aangezichtsverlamming genoemd. Deze verlamming is het gevolg van een letsel in het verloop van de zevende hersenzenuw. De bewegingsmogelijkheid van een gezichtshelft is verminderd of helemaal uitgevallen. Daarnaast kunnen de spieren in het gezicht op een abnormale manier gaan bewegen.
Het letsel kan hinderlijke restverschijnselen geven die het gevolg zijn van de zenuwdegeneratie.
De problemen kunnen zijn: stijfheid van een helft van het gezicht, pijn in het gezicht, het niet kunnen gebruiken van de aangezichtsspieren zoals neus en/of wenkbrauw optrekken of mond tuiten en een asymmetrie van het gezicht in rust.

Oorzaken
- Trauma zoals een schedelbasisfractuur.
- Oorontsteking
- Operaties aan oor of kaak (bv. brughoektumor)
- Virale infecties (zoals gordelroos)
- Door een “onverklaarbare” oorzaak (Bellse verlamming)
De behandeling wordt meestal gestart zodra u de aangedane kant van uw gezicht weer kunt bewegen, ook al is het maar een hele kleine beweging. Ook is het zinvol om in de fase dat er nog geen beweging mogelijk is naar de fysiotherapeut te gaan voor uitleg, advies en het aanleren van massage oefeningen,
Doel van mimetherapie
Het doel van de therapie is om de symmetrie in uw gezicht te bevorderen, Tijdens de therapie leert u de bewegingen van uw gezicht beter onder controle te krijgen. Met de bedoeling dat u uw gezicht zo symmetrisch mogelijk beweegt bij eten, drinken, praten of het uitdrukken van bepaalde emoties.
Zo leert u om in het dagelijkse leven beter met uw aangezichtsverlamming om te gaan.
De behandeling
Een behandeling duurt 30 tot 45 minuten. Het is belangrijk dat u thuis regelmatig oefent. De oefeningen die u thuis moet doen, worden tijdens de therapie met u doorgenomen.
- massage van uw gezicht
- oefeningen voor het bewegen van de mond, neus, wang, ogen en voorhoofd
- het verschil tussen spanning en ontspanning
- beheersen van eten, drinken en spreken
- het oefenen van gezichtsuitdrukking met en zonder spiegel
- het omgaan met een gezichtsverlamming
Het resultaat van de mimetherapie
Door de mimetherapie zullen uw verschijnselen niet helemaal verdwijnen. Door zelf te blijven oefenen krijgt u wel steeds meer controle over uw gezicht en gezichtsuitdrukkingen. Meestal voelt u zich daardoor prettiger en helpt het om met de situatie om te gaan.